INGRIJIREA TATUAJELOR
Dupa terminarea executiei tatuajului – pastrati folia de plastic aplicata la salon peste tatuaj maxim 3 ore.
Cu mainile proaspat spalate, indepartati folia si spalati usor cu mana tatuajul cu apa calduta si sapun antibacterian (ex. PROTEX) pentru indepartarea in totalitate a unguentului si a surplusului de tus. Nu folositi apa fierbinte pentru ca tatuajul va sangera din nou, iar apa rece nu va curata bine. Uscati tatuajul prin tamponare cu un servetel curat (fara parfum sau imprimeuri), dupa care asteptati 20 minute sa sa inchida porii. Ungeti tatuajul cu crema A & D Tattoo Ointment in strat subtire, doar sa luceasca pielea si sa lasam pielea sa respire.
Procesul de vindecare se desfasoara in doua perioade:
– Prima perioada este perioada cea mai grea si dureaza 7 zile. In caceasta perioada se formeaza un strat protector de celule noi la suprafata pielii si se elimina excesul de pigment ramas superficial in piele.
– In aceasta perioada trebuie evitata apa (baia in cada, piscina, lac, strand, mare), cat si expunerea la soare.
– Pentru intretinerea tatuajului si o vindecare corecta, aplicati peste tatuaj un strat subtire de crema A & D Tattoo Ointment de 4-5 ori pe zi, sau cand simtiti ca pielea nu mai este elastica (avand mainile proaspat spalate).
– Nu aplicati lotuiune in exces pentru ca impiedicati pielea sa respire si nu se vindeca bine.
– Nu lasati tatuajul uscat, deoarece coaja se poate rupe si veti sangera, eliminand astfel culoarea din piele.
– Nu rupeti „cojile” si nu va scarpinati peste tatuaj.
– A II-a perioada, incepe dupa eliminarea completa a excesului de culoare si caderea cojitelor. Partea aceasta este mai usor de intreinut si nu mai necesita efort si atentie ca in prina perioada.
– Veti avea o piele subtire usor sticloasa, iar culorile vor parea sterse.
– In aceasta perioada de aproximativ 20-25 zile, ungeti tatuajul cu o crema grasa cu vitamine (crema de noapte ex. NIVEA), de 2 ori pe zi.
– Si in aceasta perioada trebuie ferit de lumina solara (este interzis solarul sau orice alta sursa de ultraviolete timp de 40 de zile). Tatuajele sunt afectate de razele soarelui ultraviolete, care provoaca decolorarea acestora si deteriorarea lor in timp. Pentru perioadele de vara cand doriti sa expuneti tatuajul la soare sau cand mergeti la solar, va recomandam sa folositi o crema protectoare cu factor 50+.
INGRIJIREA PIERCINGULUI
Pentru piercing-urile de: ureche, nas si spranceana, folositi o solutie de Benzalconiu sau sapun antibacterian (ex. PROTEX) lichid. Spalati-va bine pe maini inainte de a incepe curatirea. Nu atingeti niciodata un piercing nevindecat cu mainile nespalate. Imbibati un tampon de vata curat cu solutie de Benzalconiu si indepartati cu grija orice fel de secretii uscate de pe bijuterie si din zona ce inconjoara piercingul. Cu mainile curate, folosind o cantitate redusa de sapun antibacterian, aplicati sapunul cu grija pe bijuterie si zona inconjuratoare dupa care clatiti bine. Folosind un tampon curat aplicati o cantitate de solutie de Benzalconiu asupra piercingului, apoi miscati cu grija bijuteria inainte si inapoi. De aceasta data nu este necesar sa mai clatiti. Pentru a curata tamponati usor cu un servetel cosmetic, curat, de unica folosinta.
Pentru piercing-urile de: limba si buza, clatiti-va frecvent gura cu apa de gura antiseptica. In prima saptamana este interzis consumul de bauturi sau alimente ce contin lacoza (ex. lapte, inghetata, iaurturi, etc.) urmanda ca urmatoarele 5-6 saptamani de la aplicarea bijuteriei sa va clatiti de fiecare data dupa ce mancati, beti altceva in afara de apa sau fumati. La inceput pana la acomodare, piercingul efectuat in limba sau in buza poate duce la o usoara umflare a zonei respective drept pentru care nu este de dorit sa consumati alimente si bauturi foarte fierbinti. Inainte sa le consumati lasati-le sa se raceasca. Caldura intensifica circulatia sangelui in acea zona, ceea ce duce la inflamarea zonei respective.
Piercing in buric trebuie curatat de 2 ori pe zi toata perioada necesara. Spalati-va intotdeauna pe maini inainte de a efectua curatirea. Nu atingeti niciodata piercingul nevindecat cu mainile nespalate. Indepartati toate secretiile uscate de pe bijuterie si din jurul rani inmuind zona cu apa calduta si tamponand cu un tampon de vata curat si umed. Curatati cu grija piercingul folosind sapun antibacterian. Sapuniti usor timp de 1 minut, apoi miscati bijuteria si in final clatiti foarte bine. Uscati interiorul piercingului din buric cu un tampon uscat de vata. ATENTIE, procesul de vindecare a piercingului din buric este de lunga durata (intre 2-5 luni) si necesita o ingrijire atenta.
DESPRE TATUAJE
Doare sa te tatuezi ?
Da! Intotdeauna doare cand faceti un tatuaj. Pana la urma, culoarea este introdusa in piele cu ajutorul acelor, dar, niciodata nu doare atat de mult incat sa nu puteti suporta durerea. Este foarte greu de explicat cat de mult doare, deoarece difera de la individ la individ si in functie de locul in care este facut. Cu cat sunteti mai relaxati si mai rabdatori cu atat procesul va fi mai usor de suportat. Tatuajul se face fara anestezie si fara consum de bauturi alcoolice.
Cum anume este facut un tatuaj?
Tatuajele sunt aplicate cu ajutorul unei masini de tatuat, care in mare a ramas aceeiasi cu cea proiectata initial in 1896. Imbunatatiri au fost facute la calitatea echipamentului, insa procesul este acelasi. Masina face ca prima oara un ac sau o combinatie de ace sa descrie o linie, iar apoi sa aplice culoarea. Pigmentul este introdus in celulele pileii de sub epiderma si noua piele creste peste, formand un strat protector pentru tatuaj.
Cat timp dureaza sa faci un tatuaj?
Timpul de executie al uni tatuaj depinde de complexitatea si marimea modelului. Un alt factor este locul unde este facut tatuajul, anumite zone ale corpului cum ar fi bratele ia mai putin timp deoarece persoana care va face tatuajul poate prinde bine zona si poate intinde pielea usor deasemenea, asta fiind esential in aplicarea unui bun tatuaj. Zone intinse cum este stomacul ia mai mult timp deoarece pielea acolo este mai greu de intins.
Unde doare cel mai rau?
Cel mai rau doare in zonele in care sunteti mai sensibili (ex: coaste), iar asta difera de la individ la individ. Niciodata sa nu alegeti un tatuaj in functie de unde doare mai rau. Durerea este limitata oriunde ati alege sa faceti tatuajul. Pana la urma este mai important sa faceti tatuajul acolo unde va doriti, unde va simtiti cel mai bine cu el, pentru ca va ramane acolo tot restul vietii.
Cat de sigur este un tatuaj?
Este sigur un tatuaj atata timp cat artistul tatuator respecta normele de igiena si foloseste ace noi, manere noi, creme ,manusi, pigmenti organici testati dermatologic care se arunca dupa fiecare folosinta. Pielea nu este afecatata de tatuaj, unde acul a penetrat in piele se va forma o crusta care mai tarziu va cadea. Odata ce tatuajul va fi vindecat (de obicei procesul dureaza cam o saptamna, insa depinde de abilitatea de vindecare a fiecaruia), tatuajul va fi protejat de noul strat de piele care va creste peste, iar astfel va deveni o parte din voi pentru tot restul vietii. Reactii alergice la pigmentii tatuajului, nu s-au intampinat prea multe insa daca sunteti hipoalergici ar trebui sa faceti inainte de tatuaj, un test, in urma caruia veti putea decide.
Ce se va intampla cand voi imbatrani?
Tatuajele voi fi cu voi tot restul vietii. Daca sunt facute bine pe corp, nu se vor schimba mult. Sigur, cu timpul vor arata mai batrane, insa si voi de altfel. Trebuie acceptata imbatranirea! Culorile nu se vor schimba mult, liniile se vor ingrosa putin, iar linii apropiate vor avea tendinta sa se uneasca (de aceea de obicei se evita detaliile la tatuajele mici)
De ce arata tatuajul meu ca si cum s-ar jupui?
Tatuajele intotdeauna se vor jupui ca arsurile de soare, in primele zile. Va fi tus in pielea care se va jupui, dar asta e perfect normal. Nu jupuiti pielea, lasati-o sa faca ce trebuie singura.
Se pot acoperi tatuajele vechi?
Da se pot acoperi tatuajele vechi sau nedorite cu unele noi. Insa tineti minte ca aceasta acoperire este foarte limitata deoarece nu se pot pune culori mai deschise peste cele mai inchise fara ca tatuajul cel vechi sa se vada. Tatuajul nou va fi intotdeauna mai mare si mult mai inchis la culoare decat cel vechi pentru a-l acoperi in intregime.
Pe zona pe care a fost facut tatuajul va mai creste par ?
Un tatuaj nu va opri cresterea parului.
ISTORIA TATUAJELOR
Cum a inceput? Oamenii de stiinta au crezut ca egiptenii si nubienii au fost cei care au folosit primii arta tatuajelor, dar in 1991 s-a descoperit o mumie care se numea Omul Gheturilor si care data din jurul anului 3300 ani î. Hr. Aceasta mumie avea 57 de tatuaje pe intreg corpul, incluzand o linie de la genunchi pana la glezna si inapoi. Se crede ca menirea acestor tatuaje avea legatura cu vindecarea organismului. In 1891 un american pe nume Samuel O’Reilly a patentat faimoasa masina de tatuat. Folosea un sistem de tipografie pe care il reprodusese in miniatura si avea un ac care vibra foarte repede. Acul penetra rapid pielea astfel incat culoarea ajungea in locul dorit pentru a produce linii curate, fara greseli. Samuel O’Reilly a fost primul artist contemporan de tatuaje. El si-a amplasat magazinul intr-o piata din New York si a fost foarte popular in vremea sa. Tatuajele erau o moda si atunci pana la crahul financiar din 1929. Ele au revenit incepand cu al doilea razboi mondial, odata cu introducerea unor noi tipuri de tatuaje. Tatuajele au progresat si in anii 1970-1980 cand celebritatile au inceput sa le afiseze si sa le expuna in mod ostentativ. In unele culturi tatuajul este o modalitate de a-ti decora corpul. In multe tari precum Japonia, India este o arta foarte comuna si adesea o componenta a practicilor religioase. In partea indoneziana a insulei Borneo cand un adolescent se intorcea de la vanatoarea de mistreti era decorat pe umeri cu un tatuaj. In Noua Zeelanda triburile maouri isi considerau corpul o bucata de lemn si foloseau cutitase din os pentru a-si „ciopli” in piele tatuajele, dupa aceea turnau culori in acele rani. In India si Thailanda ritualurile de tatuare erau realizate de catre calugarii care purtau semnificatie mitica si care insemnau pe corp tatuaje cu puteri magice. Femeile persane considerau tatuajele ca insemne ale frumusetii. In America de Nord tatuajele semnificau statutul marital si erau pozitionate pe obrazul femeii. In Estul mijlociu pe vremea Vechiului Testament, tatuajul semnifica venerarea zeitatilor de catre pagani.Moise a fost un sustinator al tatuajelor, folosindu-le cu scopul de a comemora eliberarea sclavilor evrei din Egipt. La romani marile familii domnesti Basarabii si Musatinii cu toate ramurile lor descendente isi tatuau copii cu simbolul dinastic. In prezent tatuajele au revenit in forta in societatile din intrega lume. Ele au devenit expresia stilului acceptat de o intreaga tanara generatie. Unii au ales sa isi exprime caracterul prin alegerea unor modele specifice de tatuaje, in vreme ce altii isi aleg orice fel de desen prin simpla placere de a avea un desen corporal. Dupa 5000 de ani de traditie in toata lumea, nu exista nimic care sa indice ca moda tatuajelor va disparea vreodata. Tatuajul pana la urma nu este doar o moda, ci si o forma de eliberare initiatica subconstienta.
De ce ne tatuam? Pentru barbati un tatuaj poate inseamna o exprimare a fortei, a razvratirii in fata dogmelor si a barierelor impuse, o idee marcanta si obsesiva, poate o moda si un semn distinctiv care sa epateze, sau o amintire pastrata vizual pe propriul corp. Pentru femei poate insemna a fi in pas cu moda si a fi un accesoriu, o exprimarea a personalitatii sau un secret personal combinat cu o surpriza placuta pentru partenerul ei adica intr-un cuvant un atuu sexy. De aceea ca in viata de zi cu zi barbatii folosesc imagini ce exprima forta si puterea iar femeile lucruri delicate, frumoase si intime.
SURSA: Internet
PIERCING - SCURT ISTORIC
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au simtit nevoia sa-si decoreze si sa-si schimbe infatisarea corpului in cele mai diferite feluri. Piercingul este una dintre cele mai vechi si mai interesante forme de modificare a aspectului corpului. Numai ca, in prezent, motivele pentru care se realizeaza acesta s-au schimbat, fiind vorba mai degraba despre o moda, decit despre o traditie culturala. Aceasta tehnica a fost adoptata si adaptata in diferite culturi din intreaga lume. Este dificil de stabilit unde si cind a luat nastere piercingul, pentru ca era o practica extrem de comuna in sinul multor civilizatii din antichitate.
Un scurt istoric.
Piercingul a fost practicat de-a lungul secolelor in diferite culturi. Se estimeaza ca aceasta tehnica este veche de aproape 5.000 de ani. De obicei, piercingul era o forma de a reprezenta diferite calitati, precum bogatia, curajul si puterea.
De exemplu, romanii asociau bijuteriile purtate in ureche cu bogatia si luxul. Romanii care aveau piercing in urechi erau considerati bogati, iar cei care nu aveau erau considerati saraci. Soldatii romani isi faceau piercing la sfircuri ca semn al virilitatii. Faraonii egipteni isi faceau piercing in buric, ca ritual initiatic. Mayasii isi faceau piercing pe limba, ca ritual spiritual, in timp ce persoanele de ambele sexe ce apartineau casei regale Victoriene alegeau piercingul la sfircuri si in zona genitala.
Identificarea apartenentei la o anumita categorie sociala
Se stie de asemenea ca piercingul efectuat in nas isi are originea in Orientul Mijlociu, cu 4.000 de ani in urma, iar incepind de atunci popularitatea lui s-a raspindit in India, unde multe femei isi impodobeau nasurile cu bijuterii scumpe din aur. Tipurile de bijuterii pe care le purtau le diferentia ca rang si statut in cadrul societatii. Portul de bijuterii in diferitele parti ale corpului, in scopul identificarii apartenentei la o anumita categorie sociala, era o practica extrem de raspindita in antichitate. In Egiptul antic, faraonii si familiile regale erau singurele persoane carora li se permitea sa poarte bijuterii in buric, deoarece acestea reprezentau pozitia lor suprema pe care o ocupau in societate. Toti oamenii simpli care incalcau aceasta regula erau omoriti, cu exceptia cazului cind buricul lor era considerat perfect, fapt pentru care aveau sansa de a-si imbunatati situatia sociala.
Piercingul era practicat in toata lumea
Piercingul era practicat in toata lumea. Triburile din America de Sud si Africa isi faceau piercing in ureche si apoi largeau orificiul rezultat. Cu cit acesta era mai mare, cu atit rangul social era mai inalt. In triburile de bastinasi din America centrala se faceau diferite tipuri de piercing, ca parte a ritualului de trecere la maturitate. Printre acestea se numara si perforarea buzei de jos, care era mai apoi largita pentru a se introduce placute de lemn. Aztecii si mayasii isi decorau buzele cu labrete din aur. De asemenea, in templele antice, preotii si samanii azteci si mayasi cu rang inalt isi faceau piercing in limba ca ritual de comunicare cu zeii lor.
In timpurile stravechi, piercingul era folosit din cu totul alte motive decit este folosit in prezent. Si tehnica s-a schimbat considerabil. In acele vremuri oamenii foloseau bucati ascutite de lemn si os, in timp ce in prezent procedura se aseamana mult cu una de ordin medical, folosindu-se numai ace sterile si de unica folosinta, iar mediul in care se efectueaza este extrem de curat si in siguranta.
Istoria piercingului poate fi privita din multe unghiuri si are numeroase versiuni in toate culturile. Cultura moderna americana a dezvoltat popularitatea piercingului in ureche (mai ales pentru barbati) in timpul erei hippie la sfirsitul anilor ’60 si a miscarii punk rock din anii ’70. Piercingul continua sa cistige teren si azi, cind societatea devine din ce in ce mai receptiva la acest aspect.
SURSA: Internet